UYKU PROBLEMİ

Günümüzde belki de en sık rastlanan sorunlardan biri de uyku bozukluğudur. Ülkemiz de her 100 kişiden 15’i uyku problemi çekmekte. Sizin de uyku probleminiz var mı? Cevabınız evet ise siz de bu on beş kişiden birisiniz. Uyumanın vücudumuza yararları hakkında bir kaç bilgi vermek istiyorum. Öncelikle yapılan araştırmalar sonucu düzenli uyku sağlıklı bir dolaşım sistemini destekler. Uyurken beynimiz dinlendiği için konsantre oranı artar, sindirimi düzenler, kemik ve kasları güçlendirir. Daha sayabileceğimiz bir çok faydası var. Peki uyku problemi neden kaynaklanıyor? Şu şekilde örnek verebiliriz:

Stres, kabus, depresyon, kalp rahatsızlıkları gibi pek çok etken bu problemi tetikler. Gençler de daha çok görülen bu problem stres kaynaklıdır. Sınav stresi gibi pek çok durum uykusuzluğa yol açar. Bundan dolayı bireyler sinirli, üzgün, depresif vb. Duygu durumları içerisinde olurlar. Böyle zamanlarda  bir psikiyatri uzmanı ile görüşmek, aile fertleri ile zaman geçirmek, arkadaşlarla sohbet etmek kişiye iyi gelir.

Uykusuzluk çektiğiniz geceler de size yardımcı olabilecek bazı tüyolar vermek isterim.

Annelerimizin bize geceleri bir bardak süt içirmesi tabi ki tesadüf değil. Süt ürünleri uyumamıza yardım eder. Daha sonra bal, ceviz, marul, yulaf ezmesi, muz gibi ürünlerde bizlere yardımcı olan besinlerdir.

 

Umarım bu yazdıklarım uyku bozukluğu çekenlere biraz da olsa yardımcı olmuştur.

Sema İrem Uyanık

Bir cevap yazın