Ekran Kartı Öğrenme: Bilgisayar Ekran Kartı Modeli ve Özelliklerine Nasıl Bakılır?

Bilgisayarın en önemli parçalarından bir tanesi olan ekran kartı monitör üzerinde herhangi bir yazı, görsel, grafik veya videonun aktarımında işlemci ile monitör arasındaki iletişimi sağlar. Ekran kartı modeli ve özelliklerinin iyi bir görüntü açısından önemi büyüktür. Bilgisayardan ekran kartı birkaç adımda öğrenilebilir.

Ekran Kartı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Ekran kartı ya da grafik kartı olarak adlandırılan bileşenlerin temel görevi, bilgisayardaki görüntüyü işleyip, monitöre aktarılmasını sağlamaktır. Bu kadar basit şekilde anlatıp kısa bir cümle ile özetlendiğine bakmayın, günümüz teknolojisi sayesinde ekran kartlarına gelen özellikler, hem günümüzü kolaylaştırıyor hem de daha kaliteli sonuçlar elde etmemize yarıyor.

Ekran kartının gücüyle doğru orantılı olarak işlenen veriler sayesinde daha yüksek grafikli oyunlar ve daha yüksek performans elde edebiliyoruz. Monitörde gördüğünüz ne varsa ekran kartı tarafından işlenip, sonrasında monitöre aktarılıyor. Yani aslında fazlasıyla önemli birbileşendir.

Ekran Kartı Modeli ve Özellikleri Öğrenme

Yöntem 1: Windows+R Kombinasyonu ile Öğrenme

Ekran kartı modeli ya da özelliklerini öğrenmenin en kolay yöntemlerinden biri, bilgisayardaki DirectX Tanı Aracı’nı çalıştırmaktır. Bunun için;

– Windows tuşuna basılı tutun. Tuşa basılı tutarken “R” harfine de aynı anda basarak “Çalıştır” ekranını açın.
– Sonrasında “Aç” bölmesine “dxdiag” yazın.
– Ardından “Enter” tuşuna basın. Biraz bekledikten sonra çıkan çerçevede “Ekran” sekmesini seçerek ekran kartı modelinizi tespit edebilirsiniz.

Yöntem 2: Aygıt Yöneticisinden Ekran Kartı Bilgilerini Öğrenme

– Masaüstünde bulunan “Bu bilgisayar” seçeneğine sağ tıklayın.
– Sol bölmeden “Aygıt Yöneticisi” bölmesini açın.
– Açılan pencerede “Görüntü Bağdaştırıcıları” seçeneğine tıklayarak, sahip olduğunuz ekran kartı bileşenlerini görüntüleyebilirsiniz.

İşlemci Ve Ekran Kartında Tdp Nedir? Tdp Kaç Olmalıdır?
Mhz Nedir? Ekran Kartı Ve Ramlarde Mhz Ne Anlama Gelir?
Anakart Nedir, Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Kaynak

Bir yanıt yazın