AKŞENER NABIZ ÖLÇTÜ

6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili konuda ser verip sır vermeyen tavrı devam ederken, İyi parti Lideri Meral Akşener’in geçtiğimiz günlerde yaptığı İl Başkanları toplantısında tabanının tepkisini ölçmek için “ Kılıçdaroğlu aday olmakta ısrarlı gibi duruyor “ dediği iddia edildi.

BELİRSİZLİK MASAYA HASAR VERİR Mİ ?

6’lı masanın bileşen grupları ortak dil kullanıp, aday belirlemeden ziyade yol haritası belirlemenin daha öncelikli bir konu olduğu ve bununla ilgili çalışmaların devam ettiğine dair sürekli beyanları halk tarafından tepki görmeye başladı. Adayı belirle ve sahaya in mesajı veren toplumun bu çağrılarına İyi Parti Lideri Meral Akşener dışında mesaj veren bir liderin olmaması ise masada fikir ayrılıklarının ve perde arkassında çatışmanın olduğu algısını yaratmaktadır.

AKŞENER VİTES YÜKSELTTİ

Kurulduğu günden beri İyi Partinin saha çalışmalarını bizzat yürüten Meral Akşener, ülkeyi adım adım gezerek, esnaf ve vatandaşla sürekli temasta kalarak ve sanki bir hafta sonra seçim olacakmış gibi hareket ederek farklı görüşteki vatandaşların bile sempatisini kazanarak bugün anketlerde % 16 – 17 oranında bir karşılık gördü. Bu başarı tamamen Parti zihniyeti başarısı değil, Akşener’in bireysel mücadele başarısı olarak karşılık gördüğü algısı yaygınlık kazandığı görülmektedir.

AKŞENER ÖZLENEN ÜSLUBU KULLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki çekişme diyaloğu Türk toplum yapısına uymayan, toplumun genel ahlak ve algı yönüne hasar veren , küfür dahil olmak üzere siyasi dil ve nezaketin dışına çıkan yönleriyle kullanılan bu üslup toplum tarafından üzüntü ile karşılanırken, İyi Parti Lideri Akşener’in kullandığı üslup ise toplum tarafından özlenen siyasi diile kavuşma olarak görülüp takdir edildi.

AKŞENER – ERDOĞAN ÇEKİŞMESİ

Son dönemlerde yüksek seviyeden İktidara yüklenen Meral Akşener’e karşı Erdoğan’nın suskun kalması dikkatlerden kaçmıyor. Erdoğan iktidarına en büyük tehdit ve engel Akşener olduğu bilinmekle birlikte, Cumhur ittifakının ortağı Devlet Bahçeli’ninde Akşener’e karşı tepki seviyesini en düşük seviyeden vermesi de Meral Akşener’in kilit isim ve kilit parti olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Erdoğan ve Bahçeli’nin Meral Akşener’i Cumhur ittifakı içerisine alma çabaları perde arkasında devam ederken, Toplumun Akşener’e olan desteğinin günden güne artması ise bu olasılığı zayıflatmakta olduğu siyasi otoriteler tarafından belirtilmektedir.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE VE EKONOMİK YAŞAM KISITLILIĞI AKŞENER’E YETECEK Mİ ?

En cesur dili kullanarak sahalarda mücadele eden Meral Akşener, Yolsuzlukla Mücadele ve Ekonomik yaşam kısıtlılığı yönünde sergilediği politika kendisini ve partisini toplum nazarında güven çemberi içinde görülmesine yetti ve olumlu karşılık aldı. Ancak bu iki alandaki sesleniş yeterli mi ? Toplumu derinden ilgilendiren dış politika, mülteci sorunları, güneydoğu sorunu, liyakatsız yönetim yaygınlığı, mafya ve çetelerle mücadele, sosyal riskler ile ilgili konularda Akşener’in ortaya koyacağı politika ve kadroların bu güne kadar sahada ve söylemlerde yeterince tatmin edici boyutta olduğu söylenemez. Özellikle Güneydoğu’da karşılık bekleyen sorulara cevap verilmesi istenen Akşener’den daha net bir açıklama bekleniyor. İyi Parti Ülkücü bir hareket mi ? yoksa Demokrasi hareketinin temsilcisi mi ? soruları aydınlanma bekliyor. Bu soruların cevap bulmasıyla birlikte aslında Akşener’in gerçekte ki oy oranı muhtemelen % 4 oranında olumlu ya da olumsuz değişime uğrayacaktır.

AKŞENER NEDEN ADAY DEĞİL ?

İlk günden beri güçlendirilmiş parlementer siistemi geri getirme yönünde bir politika izleyen Akşener, Başkanlık sistemini ortadan kaldırmak ve güçlü, demokrasi ile bezenmiş, çoğulcu katılım ile birlikte ülke yönetimi hedefi ile hareket etmektedir. Ancak diğer masa ortakları aynı samimiyette mi bilinmemekte. Bu konudaki net kararlılığı sadece Akşener ortaya koymaktadır. Ancak toplumun neden aday değil ve aday sendromu hızı yükselirken, Akşener’in Kılıçdaroğlu adaylığına ışık yakacak mı ? Kendi adayını dayatacak mı ? Kendisi aday olarak masadan kalkıp sahaya inecek mi ? gibi soruların cevaplarını kasım ayında Kılıçdaroğlu’nun size sürpriz açıklamalarım var açıklamasından sonra netlik kazanacağı düşünülmekte. Yani Akşener muhtemelen Kasım ayında Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından sonra net tavrını göstereceği düşünülmektedir.

Murat ÇUHADAR

Türkiye’nin Yaşam Koçu

 

 

 

Bir yanıt yazın