ŞÜKÜRSÜZLÜK HASTALIĞI

ŞÜKÜRSÜZLÜK HASTALIĞI

İnsanoğlu farkında olmadan kendinde ilahi kudret zannıyla yaşar. Kibrin, zulmün, adaletsizliğin kendisinde olduğunun farkında olmadan dilinde Allah zikri ile insanlara akıl verme gafletinde bulunur. İnsanoğlunun en büyük kendine yazık ettiği konuların başında NEFSİNDEN arınamamak gelir. Büyük lokmayı kendi yer ama küçük lokmayı ikram eder. Önce BEN der ve ALLAH ben demenizden hiç hoşlanmaz. Burada sizlere fetva, vaaz ya da din temelli nasihat verme hadsizliğinde bulunmayacağım, sadece Rabbimizin ilim kanalıyla bana nasip ettiği bilgilerden paylaşacağım.
Toplum düzeneğine bakalım ; Kardeşin kardeşe zulmettiği, babanın evlatlar arasında yaptığı ayırımlar ve adaletsizlikler. Eşlerin birbirleriyle olan münasebetinde artık çıkar, hesap ve samimiyetsizlik dolu hal ve hareketleri. İnsanların küçük hesaplarla birbirlerine çökme çabaları. Hakkın olmayanı karşıdan beklemek, karşındakinin hakkını gözetmemek. Senin üzerine vazife olan sorumlulukları hile ya da kurnazlık yöntemiyle karşındakine yüklemek. Kul hakkı yemek ve en kötüsü de budur zaten.
RABBİN EMRETTİ SANA KUL HAKKI İLE GELME BANA diye. Ama dedim ya insan BEN duygusuyla yaşayıp, nefsinin emri altında yaşadığı için maalesef dünyasını da ahiretini de şeytana ibadet ederek geçirmekte ve kendisine YAZIK etmektedir.
Kişi kendi itibarını korku imparatorluğu kurarak sağlayamaz. Evet belki korkutarak kendisine hizmet ettirebilir, korkutarak sözünü geçirebilir ve maalesef bu onun çok hoşuna gider. Ama YAZIK Kİ hem de ne YAZIK. Bilmez ki zavallıdır, bilmez ki kendisine gösterilen hürmetin ve verilen hizmetin tabanında sevgi ve saygı yoktur. Çünkü şükürsüzdür ve BEN duygusuyla yaşamaktadır, bu nedenle hem gönül gözü kapalıdır, hem de nefsi onun sevgiyi görmesine engel olmaktadır.
Bulunduğunuz yerin önemi yoktur. Evde, sokakta, çölde ya da ormanın orta yerinde olmanızın hiç önemi yoktur. Şükre ulaşmanın en önemli anahtarı TEFEKKÜR etmekten geçer. TEFEKKÜR sizi size ve sizi Rabbinize yakınlaştırır. TEFEKKÜR kalpteki abdestinizi berraklaştırır. Nefsinizin körelmesine ve Nurunuzun yüreğinize yeniden kavuşmasına neden olur. TEFEKKÜR gözünüzün açılmasına ve akli melekelerinizin adalet mekanizması ile birlikte olmasına neden olur ve her şeyden önemlisi TEFEKKÜR sizi ŞÜKRETMEYE kavuşturur.
ADİL OLUN, Adil olmayı öğrenmek için TEFEKKÜR edin.
EŞLERİNİZE KARŞI ŞEFKATLİ OLUN , Eşler hizmet memuru değildir. Hz. Muhammed ( S:A:V) ile Hz. Ayşe arasındaki evliliği inceleyin. Sen benim kördüğümümsün kelimesindeki sırra erişin
ÇOCUKLARINIZ ARASINDAKİ TERAZİYE DİKKAT EDİN : Çocuklarınızın hayatlarına sevgi ve adalet şüphesi yerleştirmeyin. Hepsine eşit oranda davranın. Birini ötekinden ayırmak gelecekte soy bağının zedelenmesine ve aile bütünlüğünün bozulmasına sebep olur.
KARDEŞLERİNİZ İLE HUKUKUNUZU BOZMAYIN. Kök aile bağınızın en temel taşı kardeşlerinizdir. Ancak kardeşleriniz ile tıpkı çocuklarınızda olduğu gibi adalet, hakkaniyet ve eşitlik içerisinde yaşayın. Eşlerinizden dolayı aranıza nifak girmesine, hasetlik oluşmasına izin vermeyin. Kardeşlerinizle aranıza dünya malı hususunda ihtilaf oluşursa derhal ekmek bölüşümlerinizi ayırın. Rızkın sahibi ALLAH’tır ve ALLAH bölüşmeyi bilmeyenler, adaletle yaşayamayanlar için TALAK emri vermiştir. Kılıcınız ve sözünüz keskin olsun. Husumeti ertelemeyin ki faciaya sebep olmayasınız.
ANNE VE BABANIZA DİKKAT EDİN : Manevi değerlerin çökmesine sebep olan hastalıklar insanlığı sarmış durumda. Ne yük olun, ne de yükünüze yük katın. Zulüm en büyük yüktür. O yükü üzerinize almamak için ANNE ve BABANIZIN duasını alabileceğiniz şekilde yaşayın. Ama onlardan zulüm ve İman dışı hareket görürseniz bunda da tedbirinizi alın.
GÖZLERİNİZİ KORUYUN : yüce ALLAh her uzvumuza bir anlam ve mana vererek yaratmıştır. GÖZ sizi cennete, şükre, tefekküre, iman ve adalete kavuşturacak en önemli servetinizdir. Servetinizi haramlara bakarak heba etmeyin.
DİLİNİZİ GÜZELE KULLANIN : Duyduğunuzu aktarmak sizi küfre, fitneye ve ahlaktan uzaklaştırmaya sebep olur. Dilinizdeki kelamın önce ALLAH rızası içerip içermediğine bakın ve öylece ağzınızdan çıkarın. Dil sizin hesap günü ayağınızdaki pranganızdır. Diliniz sizin akıbetinizi belirler. Dilinize ve dilinizden çıkan kelamınıza dikkat edin. Güzel bakıp, güzel söylemeyi deneyin. Bu sizin için en hayırlısıdır.
MAKAM VE PARA TEHLİKESİNDEN UZAK DURUN : Makamların sahibi yüce ALLAH’tır. Sizler Makamında, paranın da ve geri kalan her şeyin de sadece ve sadece emanetçisisiniz. Emanet sınavların en büyüklerinden olanıdır. Emanetin sahibi olduğunuzu düşünerek ALLAH’a şirk koşmaktan sakının.
BAŞKASINI AYIPLAMAYIN : Siz kendinize yanın, siz kendi halinize ağlayın, siz sizin içinizdeki gafletleri temizlemekle uğraşın. Başkasının ayıp ve kusurlarını aramayın, başkasına dair gıybette bulunmayın. Söz taşımayın ve sulh yolunda emek verin. ALLAH iyi ve salih kullardan eylesin sizi.

Murat ÇUHADAR
Türkiye’nin Yaşam Koçu

Bir cevap yazın