HDP’NİN DEVA PARTİSİ PLANI MI?

2023 seçimlerine dair geri sayım başlarken, partilerin seçim planları da sinyal vermeye başladı. Uzun yıllar iktidarın en kilit ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ana kurmay kadrosu içerisinde yer alan Ali Babacan sürpriz bir şekilde önce partiden ayrıldı, ardından eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yol yürüyecek mesajı verdi, daha sonra ise ezberleri bozarak tek başına parti kurup DEVA ismiyle siyaset sahnesindeki yerini aldı.

Son dönemlerde Ak Parti’den ziyade direk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alarak gerçekleştirdiği agresif politikadaki dozunu arttırmaya başladı. Kullandığı siyasi söylemler ile parti tabanının gücü entegre olmadığı halde, saldırı politikasındaki gözle görülür artışın arkasındaki güç ve destek siyasi analistler tarafından merak konusu olmuştu.

Deva Partisinin örgütlenme modelindeki hızlı değişim incelendiğinde ise HDP kanadının tabana etki eden isimlerinin de son zamanlarda DEVA Partisi rozeti takmaları ve il yönetimleri ve ilçe başkanlıkları konumlarını özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde almaları gözden kaçmadı. Radikal neferlik duygusuyla HDP çatısı altında siyaset yapmış kişilerin birden bire Deva Partisinde yetki almaları HDP’nin Deva üzerinden bir çalışma yapmaya çalıştığı izlenimini doğurmaktadır.

Dirsek temaslı bir strateji mi yoksa Ali Babacan’ın kontrolü dışında gelişen bir modelmi olduğunu önümüzdeki aylarda daha net görebileceğiz. HDP’nin bazı yerlerde Ak Parti içine sızmışlığını, partneri CHP’den sonra diğer partilerde de görmenin şaşkınlığı içinde olan önemli bir halk kitlesi bulunmaktadır. Kim bilir belki de MHP’ye bile sızarlar. Burası Türkiye …

Bir cevap yazın