‘Hassas’ saldırıda evleri vurdular!

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Rus ordusunun, önceki günBirleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ziyareti sırasında Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaptığı saldırı büyük tepki çekti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırıyla Rusya’nın ülkesini ‘küçük düşürmeye çalıştığını’ ifade ederken, bunun, Rusya’nın uluslararası kurumlara olan tavrını ortaya koyduğunu belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise “Rusya, bu iğrenç barbarlıkla Ukrayna’ya, Avrupa’ya ve dünyaya karşı tutumunu bir kez daha ortaya koymaktadır” ifadelerine kullandı. Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da “Bir gün önce Kremlin’de uzun bir masada oturuyordu ve bugün başının üstünde patlamalar var. Moskova’dan kartpostal mı? Rusya hala BM Güvenlik Konseyi’nde yer alıyor mu?” dedi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, Rusya’nın füze saldırıları karşısında dehşete düştüklerini belirtti. Borrell, “Rusya, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ile birlikte BM Genel Sekreteri Antonio Guterres oradayken şehri bombalayarak uluslararası hukuku bariz şekilde hiçe saydığını bir kez daha gösteriyor”dedi. Alman hükümeti de saldırıyı sert biçimde kınadı ve “insanlık dışı”olarak niteledi.

Rusya doğruladı

Öte yandan Rusya, saldırıyı doğrularken, Perşembe günü Kiev’deki “roket tesisine”, “yüksek hassasiyetli”bir füze atışı yaptığını duyurdu. Ancak Rusya’nın yüksek hassasiyetli saldırısı sonucunda sivillerin bulunduğu binalar hedef oldu ve en az bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kişinin, radyocu Vira Hyrych olduğu,10 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Acil Durum ekipleri, 25 katlı binanın 1. ve 2. katlarının kısmen yıkıldığını açıklarken, binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rusya’nın saldırısını “Putin’in BM’ye orta parmağını göstermesi”olarak yorumladı.

İngiltere-Rusya hattında şimşekler çaktı! 8 bin asker yola çıkıyor

Buça’nın10 katili!

Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, Buça şehrinde bir ay süren Rus işgali sırasında insan hakları ihlallerinde bulunan 10 Rus askerin ismini verdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı Buça’da savaş suçu işlediği tespit edilen Rus askerlerinin fotoğraflarını yayınlarken, 64. Özel Mekanize Piyade Tugayı’ndaki askerlerin isimleri de paylaşıldı. Venediktova, Ukraynalı savcıların Rusya işgalinde sivil ölümü, sivil altyapı bombalanması, cinsel suçlar ve işkence dahil savaş suçlarına ilişkin 8 binden fazla vaka tespit ettiğini söyledi.

‘Ukrayna’nın buğdayını çalıyorlar’ iddiası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’inBatı yaptırımlarının ülkede sorunlara yol açmasının ardından, “rafları doldurmak” için, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerindeki gıdalarael koymayı planladığı iddia edildi.Sibirya’daki Krasnoyarsk bölge meclisinde tarım komitesine başkanlık edenPutin yanlısı politikacı Vladislav Zyryanov, Kremlin’in “kendi kontrolü altındaki Güney Ukraynabölgelerinden gıda taşıyarak yerli Rus tüketicilere yönelik tedarik hacmini artırmayı” istediğini açıkladı. Ancak bu ifade, daha sonra internet sitesinden kaldırıldı. Putin’in planladığı iddia edilen bu girişimSovyet lider JosefStalin’in 1932-1933 yıllarında Ukrayna’da uyguladığı politikalar ve köylülerin tahılına el koyması nedeniyle açlıktan 8 milyon insanın öldüğüHolodomor’u akıllara getirdi.Ukraynalı yetkililer de, Rus güçlerininişgal ettikleri bazı bölgelerdenbuğdayı “çaldığını” iddia ederekbu durumun uluslararası gıda arzına yönelik bir tehdit olduğunu söyledi.

Kaynak

Bir cevap yazın