Veri Yolu (Bus) Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Bus Ne İşe Yarar?

Bilgisayar teknolojik açıdan birçok farklı sistemden oluşur. Bu sistemlerin senkronize bir şekilde çalışabilmesi için ise çipler devreye girer. Bu bağlamda veriyolu (BUS) önemli bir yere sahiptir.

Veri Yolu (BUS) Nedir?

Anakart üzerinden bütün aygıtlar arasında veri iletişimini sağlayan devreler geri yolu olarak bilinir. Genelde anakarta bakıldığı zaman üzerindeki yol ayrımları kapsamında veriyolu görünebilir. Böylece bilgisayar üzerindeki farklı aygıtlar etkin bir şekilde çalışma imkanı elde eder.

Veri Yolu (BUS) Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak 2 farklı seçenek üzerinden ayrılması ile beraber veri yolu anakart eşliğinde değerlendirilir. Böylece devreler vasıtasıyla aygıtlar daha etkin bir şekilde çalışma imkanı elde eder.

– Adres veri yolu

– Standart veri yolu

Öne çıkan bu iki bölüm ile birlikte veri yolu aygıtlara etkin bir şekilde devreler eşliğinde iletişim sağlar.

BUS Ne İşe Yarar?

Bilgisayar parçaları ve elektronik sistemler bir bütün olarak çalışır. Bu sistemler birbiriyle iletişim dahilinde öne çıkar ve farklı alanlarda önemli bir yere sahiptir. Özellikle ana karttaki aygıtlar arasında iletişim imkanı sağlayan devreler BUS olarak bilinir. Aynı zamanda bu durum veri yolu olarak da ifade edilmektedir. Bütün değişik bilgisayar sistemleri dahilinde ortak şekilde öne çıkan en önemli devre sistemleri içerisinde yer alır.

Kaynak

Bir cevap yazın