Putin, Mariupol’un son savunucularını açlıktan öldürmeyi hedefliyor

Rusların haftalardır işgal etmek için bombaladığı liman kenti Mariupol’den arka arkaya son dakika haberleri geliyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mariupol’ün ele geçirildiğini Devlet Başkanı Putin’e söyledi. Şoygu’nun verdiği bilgiye göre, Azovstal fabrikasında halen 2 bin Ukraynalı savaşçı bulunuyor. Rus yetkili ayrıca 1478 Ukraynalının da silah bıraktığını ileri sürdü.

Doğu Donbas bölgesi ile ilhak edilen Kırım yarımadası arasında bir kara köprüsü oluşturmak için, liman kenti Mariupol’u almak, uzun zamandır Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde önemli bir adım olarak görülüyor.

Ancak haftalarca süren kararlı direniş, Vladimir Putin ve generalleri için hayal kırıklığına yol açtı. Daha da önemlisi, sürekli bombardıman altındaki şehir halkına ölçülemez acılar yaşattı. Kent neredeyse tamamen yerlebir oldu ve büyük bir yıkım yaşandı.

Rusya şimdiyse, fethi tamamlamasına gerek olmadığına karar verdi. BBC’den Joe Inwood’un analizine göre, bunun yerine son Ukraynalı savunucuları aç bırakmaya çalışacak. Bu, sadece askeri olarak değil, aynı zamanda Ukrayna’nın morali için de önemli olacak.

Ukrayna başbakan yardımcısı, Mariupol’da mahsur kalan sivilleri tahliye etmek için acil bir insani koridor açılması çağrısında bulundu. Dün 6.000 kişinin emniyete alınması için yapılan benzer bir savunma, sadece dört otobüsün şehirden ayrılmasıyla sonuçlandı.

PUTİN NEDEN MARİUPOL’DAKİ PLANLARINI DEĞİŞTİRSİN?

Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde taarruzunu sürdürme konusunda endişeli. Mariupol için verilen mücadele, hayati kaynakları tüketti ve daha geniş hedeflere ulaşmak için kullanılabilecek Rus birliklerini sıkıştırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, şehrin son savunucuları öldürülürse barış görüşmelerini iptal etme sözü verirken, Putin’in diplomatik süreci – ya da en azından bir sürecin görünüşünü – canlı tutmak istemesi de mümkün. Hatta bunun ekonomik bir boyutu bile olabilir. Azovstal, Avrupa’nın en büyük çelik fabrikalarından biridir. BBC’den Paul Adams’ın analizine göre, Haftalarca süren korkunç yıkımdan sonra bile Moskova, kurtarılacak değerli bir şey olduğunu umuyor olabilir.

Konuşmadan önce çeşitli temaslar için Washington’da bulunan Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ile görüştüğünü belirten Biden, “Çok iyi bir konuşma yaptık.” ifadesini kullandı.

Kaynak

Bir cevap yazın