VALİ MAHMUT DEMİRTAŞ VE MARDİN

VALİ MAHMUT DEMİRTAŞ VE MARDİN

 

Adettendir, göreve gelen her vali ya da bürokrata birileri yalan yanlış her şeyi fısıldar ve maalesef gerçeğin muamması içerisinde göreve gelen valiler kendilerince önlem alır hatta bu fısıldamaların doğruluğu nezdinde bazı yanlış hamleleri yapmaya başlarlar. Bunun örneğini çok yaşadı bu ülke ama MARDİN bir başka yönüyle yaşıyor ve tarihini, kültürünü, değerlerini hızla kaybediyor. Türkiye’nin karne notu yüksek valilerinden biri olan Mahmut Demirtaş yakın bir tarihte Mardin’e geldi ve sadece Vali olarak değil aynı zamanda Kayyum olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığına atandı. Onun yerinde olmak istemezdim doğrusu, çünkü hayatını adadığı devlet bürokrasisinde edindiği kariyerini bu zor şehirde zedeleme ihtimali maalesef çok yüksek. Enkaz devraldı vali bey, zor bir şehirde feodal yapının çakma oyuncularıyla başetmek zorunda. Bir yönüyle sadece devletin değil aynı zamanda iktidarında valisi olmak zorunda. Bir nevi 2.ci Ak Parti İl Başkanı gibi görev yapmak zorunda. Bu gerçeklere hayır densede, doğrusunun bu olduğunu herkes bilmekte. Mardin sadece Mardin için değil, hatta sadece ülkemiz için de değil, Mardin Dünya için, tarih için, etnik kökenlerin merkezi olması yönüylede son derece önemli bir kenttir. Ama Mardin’in son 15 yılına bir göz atıp vali beye küçük bir yardımda bulunalım. Hatta biraz sorular soralım.

İşler Nasıl gidiyor Vali bey ?

Ben size memleketteki işsizlik açlık v.s gibi şeyleri sormayacağım, ben çok başka pencereleri açmaya gayret edeceğim.

Zordur Mardin’de yaşamak ve görev yapmak ?

Mesela sizden önceki vali Mustafa Yaman’ın dönemini, hem valilik, hem belediye başkanlığı sürecini inceleme fırsatınız oldu mu ? Kaynakların aktarım alanlarına bir bakabildiniz mi ? açılmış soruşturmalar ve sonraki süreçleri tabi gizlilik kararı alınmadıysa, halkla en azından bilmeleri  gerektiği kadarıyla paylaşabildiniz mi ?

Birden bire türeyen kanaat önderleri ve çulsuzluktan iş adamlığına terfi eden kişileri inceleme fırrsatı bulabildiniz mi ? Bu kişiler son 15 yıldır kimler iş birliğiyle o konumlara ve hangi yöntemlerle geldiklerini görebilme şansınız oldu mu ?

Üniversitelerin yapısı, yasal olarak işlevi her ne kadar farklı olsa da, Önceki rektörlerin nasıl rektörlük yaptıklarını ve kaynak aktarımlarını, ideolojik ataklarını ve bunun sonuçlarını inceleme fırsatınız oldu mu ?

Son 15 yıldır gerçekleşen imar değişiklikleri, maden ve orman alanlarına verilen ruhsatlar ya da ruhsatsız kaçak yapıların mimarları kimlermiş ? acaba siyasi ayağında kimler varmış, kimler ses çıkaramamış ve Mardin dokusu nasıl allak bullak olmuş diye inceleme fırsatınız oldu mu ?

Çocukları , yeğenleri FETÖ’den ceza almış ve vergiden muaf yöntemle bağışlar yaparak o şehirde eğitim kurumlarının üstünde ismi geçenlerin ( Sayın Cumhurbaşkanımızın çokkk yakınları olsa da, dostuz deselerde )Para gücüyle şov ve boy gösterenlerin ya da kaçakçılıktan ve karanlık süreçlerden gelip siyaset zırhına bürünenlerin  memleketinde çalışmanın çok zor olduğunu biliyorum ama yine de merak ettiğim soruları sormaya devam edeceğim.

2003 seçimlerinden bu yana il / ilçe Belediye Başkanları profiline baktınız mı ? kim bu adamlar. İcraatları ne ? muamma durumları ne ? Başkanlık süreçlerindeki sabıkaları ne ? Ne Cumhurbaşkanı ile, ne de Ak Parti ile alakaları olmayan kişilerin nasıl iktidar partisi mensubu birer başkan olduklarının sihrini çözebildiniz mi ?

Önüne gelenin kanaat önderi, önüne gelenin stk lideri, önüne gelenin iş adamı, önüne gelenin gazeteci süsüyle boy gösterip nema peşinde koşarak şov yapanların şöyle bir icraat raporlarına bakabildiniz mi ? acaba hangi baltaya sap takabilmişler ve bu ego, kibir ve boş bilmişlik seviyesine kimler vasıtasıyla getirilmişler ?

Geçmiş ve mevcut Milletvekilleri profiline baktınız mı ? kimin ne yaptığı, hangi hizmetlerde bulunduğu, hangi kolpa pozisyonda duruş gösterdiği. Ya da PKK illetine karşı hangisinin ne mücadele verdiği, hangisinin inşaat sektörü milletvekili, hangisinin boş beleş işler vekili, hangisinin el kaldırma vekili, hangisinin hizmet vekili olduğuna bir bakabildiniz mi ?

Siz Mardin’i hangi istihbarat kanallarını kullanarak incelediğinizi elbette bilemem ama bir Mardinli olarak Mardin’i Adnan Avuka ve Kadir Üründü isimli gazetecilerden özel bir dinletiyle dinlemenizi öneririm haddim olmayarak.

Kulağınıza fısıldayanların kim olduğunu ve size mardin’i nasıl anlattıklarını bilemeyiz ama anlatamadıkları ya da yanlış anlattıklarından ismim kadar eminim.

Mesela Ak Parti içindeki kavga, savaş ve çekilen kılıçlardan ne kadar haberdarsınız bilemem ama mutlaka bunun halka nasıl yansıdığından haberdar olduğunuzu düşünüyorum.

Koltuk kavgası, rant kavgası, ego ve kibir yarışlarıyla dolu kitlenin o şehirde verdikleri hasarı sanırım benden daha iyi bilmektesiniz.

Bir görevi ikinci kez alamayan kişilerin hırs sendromlarının ne düzeyde olduğunu görebilecek deneyimde olduğunuzuda biliyorum.

Tarihi yönü, kültürel yönü, çok renkli farklı unsurların bir arada yaşama yönü, geleneksel Anadolu ve Osmanlı esintilerinin halen daha diri olan yönlerinin. Medreseleri, camileri, kiliseleri ve daha onlarca hayat unsuruyla donanmış Mardin’in çöküş dönemi yaşadığını eminim biraz daha eski mardin’i tanıdığınızda beni daha iyi anlayacaksınız.

Şimdilerde Mardin ile ilgili işsizlik dışında, pavyona dönen mekan yoğunlukları, imar ve diğer Belediyecilik alanlarındaki yolsuzluk iddiaları, esnafın fiyat politikasındaki vahşet, rant savaşları ve benzeri menfi konularla anıldığını eminim duymuşsunuzdur.

Mardin’de Vali olmak zordur. Hem de çok zordur. Şimdi yazacağım kişisel görüşümün sizi incitmemesini umuyorum çünkü sizi tenzih ederek yazıyorum. Mardin’de ya gözü karatıp Recep Yazıcıoğlu gibi valilik yapılacak, ya da görev süreci tamamlanana kadar vakit geçirilecek. Umarım siz Mardin’de özlenen valiliği gerçekleştirirsiniz. Mardin siyasetçisinden, o çok zengin iş adamı tayfasından hayır görmedi ve görmeyecek. Umarım sizden görür.

Bir cevap yazın