GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIĞIMIN FORMÜLÜ TEMİZ BESLENMEKTEN GEÇER!!!

Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma sistemidir. Özellikle mevsim geçişlerinde, grip ve soğuk algınlığı, ateş, boğaz ve baş ağrısı gibi durumlarda güçlü bir savunma sistemine ihtiyaç vardır.

Korona virüsle mücadelede de bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekiyor. Güçlü bir bağışıklık için yaşamın bir parçası haline gelebilecek doğru ve dengeli beslenme düzeni belirlemek bu süreçte önem kazanıyor.

Karantina durumu, bireylerin duygu durumlarını, duygu durumları da beslenme durumunu etkiler.

Evde geçirilen sürenin artması, sürekli dinlenen ve izlenen pandemi haberleri, artan endişeler, duygu durumuna bağlı yiyecek tüketme (özellikle karbonhidratlı gıdaları) arzusunun artması ve fiziksel aktivitenin azalması, vücut ağırlığında istenmeyen artışlara neden olabilmektedir.

Peki Karantina Döneminde En Etkili Beslenme Yöntemleri Nelerdir ?

  • Karantina döneminde azalan fiziksel aktivite ile birlikte hazır besinlerin ve karbonhidrat içeriği yüksek ürünlerin fazla tüketimi, vücut ağırlığında artışa neden olabilir. Enerji içeriği yüksek olan gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Çeşitli besinler, besin ögeleri ve besin bileşiklerinin bireylerin yeme davranışlarını etkilediği bilinmektedir.
  • Zeytinyağı, balık, meyve, sebze, fındık, baklagiller, kümes hayvanlarının eti, süt ve işlenmemiş et gibi birçok sağlıklı gıdanın depresyon riski ile ters ilişkili olduğu buna karşılık, şekerli içecekler, rafine gıdalar, kızarmış yiyecekler, işlenmiş et, rafine tahıllar ve yağ oranı yüksek gıdalar, bisküvi, meze ve hamur işi tüketimini kapsayan sağlıksız batılı beslenme alışkanlıklarının artmış depresyon riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştir!!!
  • Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinen antioksidan vitaminler (A, C, E vitamini), D vitamini, omega-3, çinko ve pre/probiyotik tüketimine günlük beslenmede önem verilmelidir.
  • Akdeniz diyetinin temelini oluşturan meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlerden zengin, doymuş yağ içeriği düşük beslenme biçiminin en uygun beslenme modeli olduğu söylenebilir.
  • Düzenli yapılan egzersizin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi düşünüldüğünde, karantina döneminde ev içinde yapılabilecek egzersizlerle fiziksel aktivite düzeyi artırılmaya çalışılmalıdır.
  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı, uyku düzenine dikkat edilmelidir.

 

Dyt. Fzt. Burcu ÇELİKER

Bir cevap yazın